• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22316
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
Awards


Τετ 17 Ιαν 2007

GOLDEN GLOBES 2007: ΟΛΟΙ ΝΙΚΗΣΑΝ




Γίνεται; Αυτό παίζει ωσάν το η «νίκη έχει πολλούς πατεράδες - η ήττα κανέναν», κατά πως τα`λεγε ο πατέρας των οσκαρολόγων, ο ...Ηρόδοτος ντε! Θυμάμαι λοιπόν προ δεκαπενταετίας, στα πρώτα μου σεκλέτια με τις οσκαρικές προβλέψεις, ότι ένοιωθα ένα δέος απέναντι στις Χρυσές Σφαίρες. Θα μου πεις, εδώ υπάρχουν υποτίθεται σχετικοί του είδους που τις θεωρούν περίπου μισό...αγαλματάκι από μόνες τους. Πλανώνται μεγάλη πλάνη. Ειδικά την τελευταία διετία, με την μετάθεση της Απονομής χοντρά ένα μήνα πίσω, έχει μπερδέψει το πράμα. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που πλέον έχει αρχίζει να γίνεται consolation prize για τους τελικούς χαμένους των Oscars.

Πάρε και ένα συγκριτικό της τελευταίας δεκαετίας για να μαθαίνεις:

  • 1996: Η χρονιά του Άγγλου Ασθενή. Τα πήρε όλα (Σφαίρες + 9 Oscars) κι έφυγε.
  • 1997: Ο Τιτανικός. Η παντοδυναμία των Σφαιρών οδήγησε στα 11 oscars.
  • 1998: Τις περισσότερες Σφαιρικές υποψηφιότητες (6) συγκέντρωσε το Truman Show. Από πίσω (5) το Saving Private Ryan. Ποιος σήκωσε την κούπα στο τέλος; Το Shakespeare in Love. Εδώ ταρακουνιέται συθέμελα η θεωρία των Σφαιρών.
  • 1999: Η απόλυτη μοιρασιά (από 5 nominations) για Gladiator και Traffic. Κάπως έτσι πήγε ως το τέλος του oscar-race.
  • 2000: Η χρονιά του American Beauty (7 υποψηφιότητες). Περίπατος στο πάρκο μέχρι το τέλος.
  • 2001: To Beautiful Mind μοιράζεται τις top noms (6) με το Moulin Rouge. Η τελική αναμέτρηση κρίθηκε στα οσκαρικά σημεία υπέρ του πρώτου.
  • 2002: Μάχη μεταξύ The Hours και Gangs of New York (5 noms) και The Hours (7) με τελικό νικητή (8 noms) το Chicago που δεν είχε αντίπαλο στο best comedy/musical category.
  • 2003: Εδώ ακριβώς αρχίζει η Πτώση της παντοκρατορίας των Σφαιρών. Από τη μια τα Cold Mountain (8 noms), Mystic River και Lost in Translation (από 5 noms) και ο από την άλλη το φτωχούλι (4 noms, χωρίς καν υποψηφιότητα για best screenplay) The Return of The King. Tι επακολούθησε; το ανεπανάληπτο 11/11 στα Oscars.
  • 2004: 6 noms για το Aviator, που κερδίζει και τη Σφαίρα για καλλίτερη δραματική ταινία. Η Ακαδημία βέβαια είχε άλλη άποψη: Million Dollar Baby...
  • 2005: H αποκαθήλωση. 7 υποψηφιότητες για το Brokeback Mountain, όμως κανείς δε θα ξεχάσει το σαρδόνιο χαμόγελο- πατέντα του Nicholson με το άνοιγμα του φακέλου: And the winner is... CRASH!
Κι ερχόμαστε στα εψές αργά τη νύχτα. Παίρνει το Babel την καλλίτερη δραματική ταινία. Χάνει το Departed. Στα musicals χωρίς αντίπαλο το Dreamgirls που κλείνει τα στόματα όσων γελούσαν πίσω από την πλάτη του, επειδή ήταν frontrunner από τα... πρόπερσι. Πως το βλέπω; Παρηγοριά στον Inarritu, όπως έγινε πρόσφατα στον Marty με το Aviator. Από την άλλη, όπως και να το κάνεις, είναι χτύπημα για το Departed το χάσιμο της Σφαίρας. Αν και, επιμένω, ο πραγματικός αντίπαλος είναι το Dreamgirls, τώρα που το κόλπο α λα Million Dollar Baby του Clint με το Letters from Iwo Jima δεν έπιασε, κερδίζοντας μια Σφαίρα, (Καλλίτερο Ξενόγλωσσο) χωρίς αντίκρισμα στα Oscars, αφού ούτε αυτό, ούτε βέβαια το Apocalypto έχουν εκεί δικαίωμα συμμετοχής.

Στη σκηνοθεσία έχουμε την ιστορική βράβευση του Marty, το καπάρο ουσιαστικά για τη νίκη του σε ένα μήνα και κάτι. Και γιατί να μην είναι κι εδώ περίπτωση τράμπας με το Babel, όπως στην προηγούμενη κατηγορία; Δεν βλέπω τον Inarritu για Best Director. Έτσι απλά. Ποιο πιθανό είναι να απειληθεί ο Marty από τον Clint (Iwo Jima), αν όμως ο Eastwood τελικά...προταθεί! Στις ερμηνείες ο γάμος σχόλασε, μην την ψάχνεις τη δουλειά. Θα πάει έτσι ως το τέρμα. Whitaker, Mirren (που βραβεύεται έτσι γενικά για όποια βασίλισσα ερμηνεύει φέτος, τηλεοπτική είτε κινηματογραφική), Hudson, Murphy. Αφρο- αμερικανική επέλαση. Έχω μια τρελή έμπνευση για ανατροπή του πρώτου - αν και άσπαστο φαβορί ο Forest-, αλλά στην φυλάω για τα προγνωστικά των τελικών πεντάδων.

Η αλήθεια είναι ότι το γενικό line-up δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκπλήξεις την επόμενη εβδομάδα με τις oscarικές υποψηφιότητες, σε σημείο που είναι σαν να πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το ακριβώς αντίθετο (διαβολικός cineρμός). Στα animated η ακριβής τριάδα με το ακριβές φαβορί (Cars). Ψιλο-ξαφνική μόνο η κλοπή του σεναρίου από το The Queen μέσα από τα δόντια των Babel και The Departed. Μουσική, τραγούδι (Prince rules!), αναμενόμενα. Όσο για τα τηλεοπτικά, η Ugly Betty (η αντίστοιχη αμερικάνα ξαδέρφη της Άσχημης Μαρίας - τρομάρα μας) έκανε το μπαμ. Και κάπου εδώ πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα. Θα επανέλθουμε μέσα στο Σ/Κ, Θεού και θείου Oscar επιτρέποντος, για να σας ανακοινώσω τις oscarικές υποψηφιότητες. Στόχος φέτο είναι να πέσω 100% μέσα, με μια εναλλακτική extra επιλογή ανά κατηγορία. Κυρίες και κύριοι, η οσκαρική κούρσα πλησιάζει στην κορύφωσή της. Λάβετε θέσεις και απολαύστε το, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε την mantra του cineτού oscarwatcher: Nobody knows anything folks!


 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.