• ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ...

  • Αριθμός ταινιών: 22316
  • Αριθμός συν/τών: 759967
  • Πρόγραμμα 300 Κινηματογράφων και 18 τηλεοπτικών σταθμών
CinePolis


Πεμ 16 Οκτ 2003

Special - Παντού υπάρχει ένας μύθος




Αυτήν και την επόμενη εβδομάδα η Αθήνα θα φιλοξενήσει το κινηματογραφικό αφιέρωμα ΣινεΜυθολογία: Οι ελληνικοί μύθοι στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προβολών που διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, που σκοπεύει μέσα από ένα ευρύτατο φάσμα ταινιών να αναδείξει τον τρόπο που τα αρχετυπικά δραματουργικά σύμβολα της Αρχαιοελληνικής Μυθολογίας παρουσιάστηκαν, επηρέασαν και εξελίχθηκαν μέσα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Από τις 17 έως και τις 30 του Οκτώβρη, η ΣινεΜυθολογία θα βρίσκεται στην Αθηνα (μέχρι τις 23 θα γίνονται προβολές και στο Αττικόν, στον Πειραιά), στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Ηράκλειο, για να επισκεφθεί στις αρχές του 2004 το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο.

Το πρόγραμμα της ΣινεΜυθολογίας, διακρίνεται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, των κινηματογραφικών ταινιών, των κινηματογραφημένων θεατρικών παραστάσεων, και των παραστάσεων χορού (think τύπου VideoDance).

Κινηματογράφος
Οι 44 ταινίες, που έχουν χωριστεί με βάση τις θεματικές δομές των ελληνικών μύθων, καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα της ιστορικής ύπαρξης του κινηματογράφου –από το Die Bùsche der Pandora του 1929, μέχρι το Matrix-, και εύκολα διακρίνονται σε τρία βασικά είδη: τις ταινίες που αποτελούν αυτούσια μεταφορά του εκάστοτε μύθου (όπως η Μήδεια του Παζολίνι), αυτές που εκσυγχρονίζουν το μύθο δίνοντάς του νέες τροπές και προεκτάσεις (όπως οι Κανίβαλοι της Cavani), και αυτές που χωρίς να έχουν εμφανή σχέση με το μύθο, διατηρούν τη δομή της ιστορίας, τους ήρωες και την εξέλιξη της ιστορίας, τηρουμένων των αναλογιών (βλέπε το Oh Brother, Where art thou, των αδερφών Κοέν).
Από το απίστευτα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, πέρα από τις κλασσικές αξίες των Pasolini, Visconti, Godard, Cocteau, αλλά και Κακογιάννη ή Αγγελόπουλου, εμείς ξεχωρίζουμε ανεπιφύλακτα τις λεγόμενες «χλαμύδες» της extra large cinecitta (π.χ. Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες, Ο Κολοσσός της Ρόδου και οι Άθλοι του Ηρακλέος), που μας μεγάλωσαν στα Κυριακάτικα μεσημέρια της δημόσιας τηλεόρασης.

Όλες οι κινηματογραφικές προβολές, θα γίνουν στον Απόλλωνα.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό πρόγραμμα προβολών.



Κινηματογραφημένες παραστάσεις
Το κινηματογραφημένο θέατρο αποτελούσε πάντα μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης, ούτε ακριβώς σινεμά, και σίγουρα ούτε θέατρο. Όπως και να ’χει πάντως, στο αφιέρωμα της ΣινεΜυθολογίας θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις κινηματογραφημένες παραστάσεις 15 εκ των σπουδαιότερων θεατρικών σκηνοθετών του αιώνα μας, και να κρίνεται μόνοι σας το αποτέλεσμα. Στην αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε, θα συναντηθούν ο Κάρολος Κουν με τον Αχαρνή (Αριστοφάνης), η Άλκηστις (Ευριπίδης) με τον Robert Wilson, και η Ηλέκτρα (Σοφοκλής) με τον Δημήτρη Ροντήρη.

Οι προβολές θα γίνουν στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Δείτε το πρόγραμμα των προβολών, εδώ.



Χορός
Στα πρότυπα του φεστιβάλ Videodance, το πρόγραμμα της ΣινεΜυθολογίας περιλαμβάνει αντίστοιχες προβολές που συνδυάζουν ήχο, κίνηση και εικόνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο επίκεντρο αυτού του προγράμματος, ο χορευτής και χορογράφος Vaslav Nijinski, και η χορογραφία του Το απομεσήμερο ενός Φαύνου. Αυτούσια η ιστορική αυτή χορογραφία, παρουσιάζεται στην παράσταση “...ενός Φαύνου”(αναλαμπές), του κουαρτέτου Albrecth Knust, που για πρώτη φορά έρχεται στη χώρα μας για δύο παραστάσεις το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτώβρη, στο Θέατρο Ολυμπία της Εθνικής Λυρικής σκηνής στις 21.00
Η χορογραφία αυτή, αποτελεί και το επίκεντρο μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες προβολές του συγκεκριμένου προγράμματος, την ταινία «Το Απομεσήμερο Ενός Φαύνου», ένα μοντάζ διάρκειας 11 λεπτών, όπου εμφανίζονται μυθικοί ερμηνευτές σε αρχειακές κινηματογραφήσεις, όπως ο Charlie Chaplin ή ο Serge Lifar.

Οι προβολές Videodance θα πραγματοποιηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ.



 
 
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Στείλτε το πρώτο!

Αυτή τη στιγμή δεν είστε συνδεδεμένος. Συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή για να σχολιάσετε.